Dziś jest wtorek, 21.08.2018, imieniny Joanny, Kazimiery
6° / 1018 hPa
Wielkość tekstu:
A A+ A+
Jesteś tutaj: Strona główna » Szkoła Podstawowa w Malanowie » Aktualności » "Tradycyjnie, ekologicznie i zdrowo"

"Tradycyjnie, ekologicznie i zdrowo"

"Tradycyjnie, ekologicznie i zdrowo"

      „Tradycyjnie, ekologicznie i zdrowo” tak brzmiało hasło przewodnie VII Powiatowej Konferencji Szkół Promujących Zdrowie, zorganizowanej 25 maja w Szkole Podstawowej w Malanowie.

    Konferencja to spotkanie ludzi w celu omówienia konkretnego zagadnienia. Konferencje Szkół Promujących Zdrowie to spotkania wyjątkowe, które mają na celu omówić temat ważny dla nas wszystkich, czyli temat zdrowia.  Są one poświęcone szkolnej edukacji zdrowotnej. To spotkanie przedstawicieli społeczności szkolnych dla których stwarzanie warunków do kształtowania zdrowego stylu życia oraz harmonijnego rozwoju jest bardzo ważnym aspektem pracy szkoły.

    Spotkanie rozpoczęło się występem chóru. Następnie dyrektor szkoły pan Marek Nowicki przywitał wszystkich zaproszonych gości oraz dyrektorów, koordynatorów i uczniów szkół uczestniczących w programie. Swoją obecnością na Konferencji  zaszczycili nas p. Dorota Rogalska-Daszkiewicz- St. Wizytator Delegatury w Koninie Wielkopolskiego Kuratorium Oświaty w Poznaniu, Rejonowy koordynator ds. Szkół Promujących Zdrowie, p. Piotr Cyls –zastępca Wójta Gminy Malanów, ks. prałat Stanisław Płaszczyk proboszcz parafii Malanów, p. Anna Mory zastępca Powiatowego Inspektora Sanitarnego, p. Lidia Baraniecka i p. Katarzyna Jabłońska z Powiatowej Stacji Sanitarno Epidemiologicznej, p. Robert Kowalski-przewodniczący Rady Rodziców, p. Iwona Krajewska - dyrektor Szkoły Podstawowej w Kotwasicach, p. Renata Bińkowska - dyrektor Szkoły Podstawowej w Dziadowicach, p. Damian Janicki-dietetyk, p. Anna Durkiewicz z Tureckiej Unii Rozwoju TUR, p. Bożena Palpuchowska instruktor Konińskiego Banku Żywności  oraz dyrektorzy i koordynatorzy 12 szkół powiatu tureckiego, które tak jak nasza szkoła uczestniczą w programie Szkoła Promująca Zdrowie.

    Zgodnie z hasłem przewodnim Konferencji chcieliśmy zwrócić uwagę na to, że w odżywianiu dzieci i młodzieży ważne są nie tylko odpowiednia ilość pożywienia i pory konsumpcji posiłków ale przede wszystkim jego skład i właściwa jakoś. Zdrowa żywność to przede wszystkim świeże i naturalne produkty, nieprzetworzone, lokalne i sezonowe. Stąd tematy prelekcji, które miały miejsce podczas Konferencji. Pierwsza z nich  zatytułowana „Zdrowie ukryte w słoiku” i przedstawiona przez panią Annę Durkiewicz z Tureckiej Unii Rozwoju TUR dotyczyła przetworów owocowych i warzywnych i ich wartości odżywczych. Wykład pt. „Żywieniowa sygnalizacja, czyli kolor na talerzu ma znaczenie” został wygłoszony przez  dietetyka pana  Damiana Janickiego, który  opowiedział o barwnikach zawartych w owocach i warzywach, które mają pozytywny wpływ na pracę i zdrowie naszego organizmu. Natomiast pani Marta Groblica w prezentacji „Słodki sekret zdrowia”, opowiedziała  nam o eliksirze znanym ludziom od zarania cywilizacji, czyli o miodzie i innych wytworach pracowitych pszczół i ich wartościach.

     Pomiędzy prelekcjami uczniowie oddziałów gimnazjalnych zaprezentowali krótkie przedstawienie teatralne „W zdrowym ciele zdrowy duch”.

     Ponieważ zdrowe odżywianie polega na planowaniu posiłków i  przygotowywaniu ich ze świeżych składników, a oprócz smaku ważny jest też wygląd spożywanych przez nas potraw z tego powodu zaprosiliśmy uczestników konferencji na warsztaty kulinarne poprowadzone przez panią Bożenę Palpuchowaską oraz warsztaty zdobienia potraw poprowadzone przez panią Julitę Muszalską.  Pierogi wykonane przez uczniów można było degustować podczas poczęstunku na zakończenie Konferencji, a dekoracje wykonane na warsztatach pięknie zdobiły wszystkie potrawy.

     Jednym z elementów zdrowego stylu życia jest też aktywność fizyczna. Bez aktywności fizycznej niemożliwe jest zachowanie zdrowia. Atrakcyjną częścią Konferencji były gry i zabawy ruchowe na hali sportowej.

    Naszą uroczystość zakończyliśmy występem zespołu Tradycja, który  zgodnie ze swoją nazwą pielęgnuje tradycje i obyczaje ludowe naszego regionu. Każdy z uczestników Konferencji otrzymał słodki-zdrowy  upominek, czyli słoiczek miodu.

    Serdeczne podziękowania dla wszystkich zaangażowanych osób, bez których zorganizowanie Konferencji nie byłoby możliwe, czyli dyrekcji szkoły pana Marka Nowickiego oraz pani Krystyny Sobczak, a także nauczycieli rodziców i uczniów.

                                                        Koordynator szkolny

                                                           Julita Muszalska

Galeria zdjęć


Pozostałe aktualności