Dziś jest piątek, 24.06.2022, imieniny Jana, Danuty
Wielkość tekstu:
A A+ A+
Jesteś tutaj: Strona główna » Szkoła Podstawowa w Malanowie » Dobre praktyki » Innowacja pedagogiczna: Przez żołądek do zdrowia po niemiecku

Innowacja pedagogiczna: Przez żołądek do zdrowia po niemiecku

TYTUŁ INNOWACJI: Przez żołądek do zdrowia po niemiecku

OBJĘCI UCZNIOWIE: Kl. VI a, b

RODZAJ INNOWACJI: programowa, metodyczna, organizacyjna

INNOWACJA WDRAŻANA NA ZAJĘCICACH

                LEKCYJNYCH: przyroda, lekcja wychowawcza

                POZALEKCYJNYCH: język niemiecki

PROWADZĄCE: Julita Muszalska, Aldona Kapusta

Rok szkolny: 2018/2019

 CELE INNOWACJI:

  • Kształtowanie właściwych postaw i nawyków żywieniowych wśród dzieci i młodzieży.
  • Uświadomienie odpowiedzialności za własne zdrowie.
  • Poszerzenie zakresu słownictwa z języka niemieckiego.
  • Utrwalenia zasad zachowania przy stole.
  • Nauka nakrywania do stołu i zamawiania posiłków w języku niemieckim

    W innowacji brali udział uczniowie klasy 6. Inspiracją do przeprowadzenia innowacji były warsztaty kulinarne przeprowadzone podczas wymiany polsko-niemieckiej. Celem warsztatów było przygotowanie tradycyjnych potraw kuchni niemieckiej i kuchni polskiej. Uczniowie wyposażeni przez swoich rodziców w produkty regionalne wykonali polską sałatkę jarzynową i niemiecką Kartoffelsalat. Uczniowie przygotowali również pierogi z serem, naleśniki oraz kapustę z puree i pieczonymi kiełbaskami- bratwurst. Do gotowania włączyli się też opiekunowie, którzy wykonali pyszny serowy deser, a Pan dyrektor przygotował staropolski żurek. 

Drugą część warsztatów, to atrakcyjne zajęcia dekoracji potraw. Uczniowie wykonali dekoracje z owoców i warzyw. Dowiedzieli się czym jest carving, czyli coraz bardziej popularna w Europie technika zdobienia potraw. Następnie samodzielnie przygotowali piękne dekoracje, które ozdobiły stół oraz przygotowane potrawy.

Podsumowaniem warsztatów był wspólny posiłek z rodzicami i opiekunami, do którego uczniowie zaprosili w języku polskim i niemieckim, życząc wszystkim smacznego. Warsztaty były wspaniałą okazją do integracji i szlifowania języka.

REALIZACJA INNOWACJI

Rozpoczynając realizację naszej innowacji wspólnie z grupą omówiliśmy i przygotowaliśmy plan działania.

Na początku uczniowie zdobyli wiadomości na temat zdrowego trybu życia i odżywiania, były to pogadanki na lekcji przyrody i na lekcji wychowawczej.

Potem wspólnie w grupach gromadzili słownictwo niezbędne do tworzenia piramidy zdrowego żywienia, wykorzystując przy tym TIK oraz słowniki polsko – niemieckie. Pomocą okazały się przegotowane karty pracy, na których uczniowie zapisywali poprawnie słówka. Do nauki słówek użyliśmy również zasoby Internetu - różnorodnych stron za pomocą, których uczniowie poznali i uczyli się poprawnej wymowy.

Po zgromadzeniu słówek uczniowie w parach wykonywali plakaty przedstawiające piramidę zdrowego żywienia z opisami w języku obcym. Wykonane plakaty do dnia dzisiejszego zdobią klasę językową.

Następnym etapem naszej pracy było przygotowanie kanapek oraz, z inicjatywy dzieci, gofrów. Uczniowie samodzielnie podzielili się pracą (każdy miał do przyniesienia określone produkty). Na początku zajęć uczniowie po kolej kładli na stół produkty, szukali w słowniku jego znaczenia, zapisywali do zeszytu i uczyli się go na pamięć. Po odnalezieniu wszystkich słów, nastąpił czas przygotowywania kanapek i pieczenie gofrów. Sprawiło to uczniom wiele radości, zabawy ale przede wszystkim w wyniku tego działania wzbogacili swoje słownictwo.

Następnym etapem innowacji było przygotowanie w grupach 2 i 3 osobowych dialogów w restauracji. Byli to uczniowie początkujący w nauce języka niemieckiego, dlatego też niezbędna okazała się pomoc nauczyciela przy formułowaniu prostych pytań, zdań, próśb w języku obcym. Uczniowie wcielając się w aktorów, przebranych za kelnera i gości przy pomocy rekwizytów świetnie odegrali swoje role.

Ostatnim etapem naszej pracy było przygotowanie prezentacji multimedialnej, w tym celu wykorzystaliśmy pracownię informatyczną. W parach uczniowie wyszukiwali wiadomości na temat żywności w krajach niemieckojęzycznych. Dowiedzieli się co to jest Bratwurst, co ich sąsiedzi lubią jeść i pić.

EFEKTY INNOWACJI:

Wzrost zainteresowania młodzieży zdrowym odżywianiem;

  • Nauka języka obcego w atrakcyjny sposób;
  • Zdobycie przez uczniów wiedzy teoretycznej i praktycznej na temat zdrowego odżywiania;
  • Wspieranie ciekawości, aktywności i samodzielności uczniów, a także kształtowanie ich wiadomości i umiejętności praktycznych;
  • Korzystny wizerunek szkoły w środowisku, jako placówki promującej zdrowy styl życia;
  • Posługiwanie się językiem obcym w sytuacjach z życia codziennego.