
Realizację projektu rozpoczęliśmy działaniami wstępnymi. W dniu 5 listopada 2014r. w środę dzieliliśmy się na zespoły, a następnie wyznaczaliśmy sobie zadania. Rozpoczęliśmy od wykonania plakatów pt.: „Dzień sałaki warzywnej” promujących projekt i informujące uczniów o naszych planowanych działaniach. Wszystkie plakaty były bardzo ładne, lecz wybraliśmy najładniejszy, który zawiesiliśmy na korytarzu klas I. Gdy nadszedł dzień 13 listopada 2014r. – czwartek w klasie panował ogromny ruch. Podzieliliśmy się zgodnie z wykonywanymi czynnościami. I zespół zadaniowy wycinał naklejki i przyklejał je na denka pojemników sałatki. Zespół II naklejał naklejki, a zespół III dodawał i mieszał wszystkie składniki, takie jak: marchewki, kukurydzę, jabłka, selery, pietruszki, ogórki kiszone, pory, groszek i jajka. Na koniec dodaliśmy przyprawy: sól, pieprz, majonez i odrobinę musztardy. Zespół IV nakładał sałatkę do pojemników. Następnie podzieliliśmy się na pary i na tacach roznosiliśmy sałatkę do klas uczniów I-III. Starsi uczniowie także chętnie kupowali sałatkę wykonaną przez uczniów naszej klasy. Wszystkim bardzo smakowała. To był bardzo pracowity dzień, bo nauczyliśmy się przygotować sałatkę, wiemy jak się do tej pracy przygotować oraz miło jest pracować w zespołach.
Zredagowała Marika Kujawa uczennica klasy III a
W dniu 13 listopada 2014r. klasa IIIa wykonywała sałatkę warzywną dla uczniów klas I-III. Od samego rana wszystkie dzieci założyły fartuszki, nakrycia głowy i zabrały się do pracy. Nasza pani przyniosła dużą miskę, do której wsypywaliśmy przygotowane składniki. Kolejno wędrowały do miski pokrojone w kostkę: marchewki , ziemniaki, korzenie pietruszki, kiszone ogórki, ugotowane jajka, później dodaliśmy puszkę groszku konserwowego i kukurydzy, sól i pieprz do smaku oraz musztardę i majonez. Następnie dzieci rozłożyły przygotowaną sałatkę do pojemników, udekorowały listkiem pietruszki i rozłożyły zamknięte pojemniki na tacach. Parami poszliśmy poczęstować uczniów klas I-III oraz uczniów klas IV-VI. To był bardzo pracowity, a zarazem bardzo smaczny dzień, bo po wspólnej pracy zespołowej nastąpiła degustacja. Ten dzień pozostanie na długo w naszej pamięci.
Zredagowała Aleksandra Kaczorowska uczennica klasy III a
Nad bezpieczną i sprawną pracą uczniów czuwały panie - Ewa Stelmaszak i Violetta Prentczyńska
Uczniowie klas III z wychowawczyniami dziękują rodzicom za pomoc w realizacji tego przedsięwzięcia.