Dziś jest sobota, 11.10.2025, imieniny Aldony, Emila
Wielkość tekstu:
A A+ A+
Jesteś tutaj: Strona główna » Szkoła Podstawowa w Malanowie » Aktualności » Dzień Sałatki Warzywnej

Dzień Sałatki Warzywnej

DSC06388

   

         Sprawozdania uczniów  klasy III b z przebiegu „Dnia Sałatki Warzywnej”

 

  13 listopada 2014 roku w Szkole Podstawowej w Malanowie odbył się „Dzień Sałatki Warzywnej”              w ramach programu „Owoce i warzywa w naszej szkole" i „Wf z klasą”. Organizatorami tego dnia byli uczniowie klas III a i b. Każde dziecko przyniosło do szkoły wcześniej przygotowane warzywa, po czym   z wychowawczyniami klas przygotowywali przepyszne, kolorowe i przede wszystkim zdrowe sałatki warzywne. Następnie zostały one zapakowane do pojemników i sprzedawane przez uczennice i uczniów klas trzecich. Sałatki cieszyły się ogromną popularnością i zostały błyskawicznie wysprzedane. Do ich zakupu zachęcały wcześniej przygotowane przez uczniów plakaty promujące ten zdrowy dzień.  Mamy nadzieję, że po tej akcji uczniowie częściej i chętniej będą spożywać zdrowe, kolorowe i świeże  przekąski.

                                                           Zredagowała Marika Stefaniak - uczennica klasy III b

 

   W dniu 13 listopada w naszej szkole odbył się „Dzień Sałatki Warzywnej”. Z tej okazji klasy trzecie przygotowały sałatkę z jesiennych warzyw. Każda grupa przyniosła przydzielone wcześniej składniki: ziemniaki, marchewkę, pietruszkę, seler, por i jajka. Pani nauczycielka zakupiła majonez, kukurydzę, groszek, sól i pieprz. Następnie pierwsza grupa uczniów odmierzała  i wkładała składniki do ogromnej miski. Druga dodawała majonez, sól  i pieprz. Trzecia mieszała całość, a ostatnia grupa przyklejała etykiety na wieczka. Potem gotową sałatkę przekładaliśmy do pojemników. Tak przygotowany produkt sprzedawaliśmy chętnym uczniom i nauczycielom za symboliczną złotówkę. W ten sposób wzbogaciliśmy klasowy budżet. Ten dzień dostarczył nam dużo wrażeń.

                                                      Zredagowała Wiktoria Pyzik - uczennica klasy  III b

 

            Sprawozdania uczniów klasy III a z przebieguDnia Sałatki Warzywnej”.  


   
   Realizację projektu rozpoczęliśmy działaniami wstępnymi. W dniu 5 listopada 2014r. w środę dzieliliśmy się na zespoły, a następnie wyznaczaliśmy sobie zadania. Rozpoczęliśmy od wykonania plakatów pt.: „Dzień sałaki warzywnej” promujących projekt i informujące uczniów o naszych planowanych działaniach. Wszystkie plakaty były bardzo ładne, lecz wybraliśmy najładniejszy, który zawiesiliśmy na korytarzu klas I. Gdy nadszedł dzień 13 listopada 2014r. – czwartek w klasie panował ogromny ruch.  Podzieliliśmy się zgodnie z wykonywanymi czynnościami. I zespół zadaniowy  wycinał naklejki i przyklejał je na denka pojemników sałatki. Zespół II naklejał naklejki, a zespół III dodawał i mieszał wszystkie składniki, takie jak: marchewki, kukurydzę, jabłka, selery, pietruszki, ogórki kiszone, pory, groszek i jajka. Na koniec dodaliśmy przyprawy: sól, pieprz, majonez i odrobinę musztardy. Zespół IV nakładał sałatkę do pojemników. Następnie podzieliliśmy się na pary i na tacach roznosiliśmy sałatkę do klas uczniów I-III. Starsi uczniowie także chętnie kupowali sałatkę wykonaną przez uczniów naszej klasy. Wszystkim bardzo smakowała. To był bardzo pracowity dzień, bo nauczyliśmy się przygotować sałatkę, wiemy jak się do tej pracy przygotować oraz miło jest pracować w zespołach.

                                                     Zredagowała Marika  Kujawa uczennica klasy III a
   


  W dniu 13 listopada 2014r. klasa IIIa wykonywała sałatkę warzywną dla uczniów klas I-III.  Od samego rana wszystkie dzieci założyły fartuszki, nakrycia głowy i zabrały się do pracy. Nasza pani przyniosła dużą miskę, do której wsypywaliśmy przygotowane składniki. Kolejno wędrowały do miski pokrojone w kostkę: marchewki , ziemniaki, korzenie pietruszki, kiszone ogórki, ugotowane jajka, później dodaliśmy puszkę groszku konserwowego i kukurydzy, sól i pieprz do smaku oraz musztardę i majonez. Następnie dzieci rozłożyły przygotowaną sałatkę do pojemników, udekorowały  listkiem pietruszki i rozłożyły zamknięte pojemniki na tacach.  Parami poszliśmy poczęstować uczniów klas I-III oraz uczniów klas IV-VI. To był bardzo pracowity, a zarazem bardzo smaczny dzień, bo po wspólnej pracy zespołowej nastąpiła degustacja. Ten dzień pozostanie na długo w naszej pamięci.

                                                      Zredagowała Aleksandra Kaczorowska uczennica  klasy III a


Nad bezpieczną i sprawną pracą  uczniów czuwały panie - Ewa Stelmaszak i Violetta Prentczyńska

Uczniowie klas III z wychowawczyniami dziękują rodzicom za pomoc w realizacji tego przedsięwzięcia.


Galeria zdjęć


Pozostałe aktualności