Nasza planeta, nasze zdrowie

W tym roku obchody Światowego Dnia Zdrowia mają zwrócić naszą uwagę na zależność stanu naszego zdrowia od środowiska, w którym żyjemy. Mamy tylko jedną planetę. Nasze życie zależy od niej, tak samo jak jej życie zależy od nas.
Ponad 90 procent ludzi oddycha niezdrowym powietrzem. W ogrzewanym świecie choroby rozprzestrzeniają się dalej i szybciej niż kiedykolwiek wcześniej. Ekstremalne zjawiska pogodowe, degradacja gruntów i niedobór wody powodują przemieszczanie się ludzi i wpływają na ich zdrowie. Zanieczyszczenia i tworzywa sztuczne znajdują się na dnie naszych najgłębszych oceanów, najwyższych gór i trafiły do naszego łańcucha pokarmowego. Systemy do produkcji superprzetworzonej, niezdrowej żywności i napojów napędzają falę otyłości, zwiększając liczbę nowotworów i chorób serca, jednocześnie generując jedną trzecią emisji gazów cieplarnianych.
O takich zagrożeniach przypomnieli nam uczniowie klasy IV A podczas apelu z okazji Światowego Dnia Zdrowia. W przygotowanej scence zwrócili także uwagę na szkodliwość żywności zawierającej duże ilości cukru. Tak popularne wśród uczniów napoje gazowane i batony, które są preferowane jako szkolne drugie śniadanie, to zagrożenie otyłością, próchnicą, cukrzycą typu drugiego, rozdrażnieniem, brakiem koncentracji i problemami ze snem. Oczywiście zaproponowali kolegom i koleżankom zdrowe i pełne witamin przekąski i napoje. Tace pełne owoców i warzyw, pełne były także witamin potrzebnych młodym ludziom do prawidłowego rozwoju.
Zdrowe odżywianie to w wielu krajach priorytet współczesnego społeczeństwa. Ale nie wszędzie tak jest. Problemom zdrowotnym świata przyjrzeli się uczniowie klas VII. Z jednej strony mamy głód i niedożywienie, z drugiej nadwagę i otyłość. Wielu ludzi boryka się z zaburzeniami odżywiania i chorobami cywilizacyjnymi, których przyczyną są nieprawidłowe nawyki żywieniowe. Efektem pracy zespołów uczniowskich są przygotowane prezentacje, z których jedną mieliśmy okazję obejrzeć podczas apelu. Uczeń klasy VII B Eryk Kapusta poruszył w niej problem głodu i niedożywienia. Miało to szczególny oddźwięk, ponieważ jednocześnie zdajemy sobie sprawę ile żywności marnują społeczeństwa krajów rozwiniętych. Na ten problem zwrócił uwagę uczeń klasy V B Jakub Marecki wykonując pracę plastyczną pod hasłem: „No waste food – nie marnuj żywności”.
Beata Woźniak
Galeria zdjęć
Pozostałe aktualności
-
Wybory przedstawicieli do Samorządu Uczniowskiego
-
Ślubowanie pierwszoklasistów Szkoły Podstawowej w Malanowie
-
TYDZIEŃ O PRZECIWDZIAŁANIU PRZEMOCY RÓWIEŚNICZEJ
-
Narodowy Dzień Sportu w naszej szkole
-
Złoto, podwójne srebro i brąz w biegach przełajowych
-
Przygoda na Dzikim Zachodzie
-
Spotkanie z policjantem
-
Uczniowie klas ósmych na pielgrzymce w Licheniu
-
Klasy siódme na warsztatach kulinarnych i w muzeum w Turku
-
Tydzień o przeciwdziałaniu przemocy rówieśniczej
-
Kurs e-learningowym pt „Bezpiecznie na wsi mamy – upadkom zapobiegamy”.
-
Integracyjny happening ekologiczny…
-
Audycja muzyczna „Muzyczne wspomnienie wakacji”
-
"Jesień bez infekcji"
-
Narodowe Czytanie 2025 – Poezja Jana Kochanowskiego