Dziś jest środa, 08.10.2025, imieniny Pelagii, Brygidy
Wielkość tekstu:
A A+ A+
Jesteś tutaj: Strona główna » Szkoła Podstawowa w Malanowie » Aktualności » Nasza planeta, nasze zdrowie

Nasza planeta, nasze zdrowie

zbiorowe zdjecie uczniow klasy 4 na tle dekoracji

W tym roku obchody Światowego Dnia Zdrowia mają  zwrócić naszą uwagę na zależność stanu  naszego zdrowia od środowiska, w którym żyjemy. Mamy tylko jedną planetę. Nasze życie zależy od niej, tak samo jak jej życie zależy od nas.

Ponad 90 procent ludzi oddycha niezdrowym powietrzem. W ogrzewanym świecie choroby rozprzestrzeniają się dalej i szybciej niż kiedykolwiek wcześniej. Ekstremalne zjawiska pogodowe, degradacja gruntów i niedobór wody powodują przemieszczanie się ludzi i wpływają na ich zdrowie. Zanieczyszczenia i tworzywa sztuczne znajdują się na dnie naszych najgłębszych oceanów, najwyższych gór i trafiły do ​​naszego łańcucha pokarmowego. Systemy do produkcji superprzetworzonej, niezdrowej żywności i napojów napędzają falę otyłości, zwiększając liczbę nowotworów i chorób serca, jednocześnie generując jedną trzecią emisji gazów cieplarnianych.  

O takich zagrożeniach przypomnieli nam uczniowie klasy IV A podczas apelu z okazji Światowego Dnia Zdrowia. W przygotowanej scence zwrócili także uwagę na szkodliwość żywności zawierającej duże ilości cukru. Tak popularne wśród uczniów napoje gazowane i batony, które są preferowane jako szkolne drugie śniadanie, to zagrożenie otyłością, próchnicą, cukrzycą typu drugiego, rozdrażnieniem, brakiem koncentracji i problemami ze snem. Oczywiście zaproponowali kolegom i koleżankom zdrowe i pełne witamin przekąski i napoje. Tace pełne owoców i warzyw, pełne były także witamin potrzebnych młodym ludziom do prawidłowego rozwoju.

Zdrowe odżywianie to w wielu krajach priorytet współczesnego społeczeństwa. Ale nie wszędzie tak jest. Problemom zdrowotnym świata przyjrzeli się uczniowie klas VII. Z jednej strony mamy głód i niedożywienie, z drugiej nadwagę i otyłość. Wielu ludzi boryka się z zaburzeniami odżywiania i chorobami cywilizacyjnymi, których przyczyną są nieprawidłowe nawyki żywieniowe. Efektem pracy zespołów uczniowskich są przygotowane prezentacje, z których jedną  mieliśmy okazję obejrzeć podczas apelu. Uczeń klasy VII B Eryk Kapusta poruszył w niej problem głodu i niedożywienia. Miało to szczególny oddźwięk, ponieważ jednocześnie zdajemy sobie sprawę ile żywności marnują społeczeństwa krajów rozwiniętych. Na ten problem zwrócił uwagę uczeń klasy V B Jakub Marecki wykonując pracę plastyczną pod hasłem: „No waste food – nie marnuj żywności”.

                                                                                                               Beata Woźniak

 


Galeria zdjęć


Pozostałe aktualności