Zajęcia kulinarne - pieczemy gofry

W piątek 9 lutego pięknie zapachniało w naszej szkole, to dzieci korzystające ze świetlicy szkolnej przyrządzały pyszne gofry. Chrupiące gofry to świetny pomysł na pyszna przekąskę, dlatego na prośbę uczniów na zakończenie karnawału zostały zorganizowane zajęcia kulinarne w świetlicy szkolnej. Zajęcia rozpoczęliśmy od przygotowania produktów. Następnie wsypaliśmy do miski wszystkie niezbędne produkty i wymieszaliśmy mikserem. Kiedy gofrownice były już odpowiednio nagrzane przystąpiliśmy do pieczenia. Wszędzie unosił się wspaniały aromat pieczonego ciasta, a dzieci z niecierpliwością czekały, aż gofry będą gotowe. Każdy mógł sam zdecydować z czym będzie je jadł. Głównymi dodatkami do gofrów były owoce, cukier puder i krem czekoladowy. Wszystkie wyglądały apetycznie a smakowały jeszcze lepiej. Gofry były tak pyszne, że co niektórzy skorzystali z dokładki.
Głównym celem zajęć było wykształcenie praktycznych umiejętności kulinarnych niezbędnych w życiu dorosłym. Podczas zajęć uczniowie także zapoznali się z urządzeniem do wypieków gofrów –„gofrownicą” i poznały zasady bezpiecznego korzystania ze sprzętu kuchennego. Sprzęt wykorzystany na zajęciach został zakupiony w ramach programu „Laboratoria Przyszłości” .
KG
Galeria zdjęć
Pozostałe aktualności
-
Wybory przedstawicieli do Samorządu Uczniowskiego
-
Ślubowanie pierwszoklasistów Szkoły Podstawowej w Malanowie
-
TYDZIEŃ O PRZECIWDZIAŁANIU PRZEMOCY RÓWIEŚNICZEJ
-
Narodowy Dzień Sportu w naszej szkole
-
Złoto, podwójne srebro i brąz w biegach przełajowych
-
Przygoda na Dzikim Zachodzie
-
Spotkanie z policjantem
-
Uczniowie klas ósmych na pielgrzymce w Licheniu
-
Klasy siódme na warsztatach kulinarnych i w muzeum w Turku
-
Tydzień o przeciwdziałaniu przemocy rówieśniczej
-
Kurs e-learningowym pt „Bezpiecznie na wsi mamy – upadkom zapobiegamy”.
-
Integracyjny happening ekologiczny…
-
Audycja muzyczna „Muzyczne wspomnienie wakacji”
-
"Jesień bez infekcji"
-
Narodowe Czytanie 2025 – Poezja Jana Kochanowskiego