Zajęcia świetlicowe z wykorzystaniem wyposażenia zakupionego w ramach programu „Laboratoria Przyszłości”

W dniu 19 października na 8 godzinie lekcyjnej uczniowie, którzy korzystają z zajęć świetlicowych brali udział w zajęciach kulinarnych. Podczas tych zajęć dzieci przygotowały pyszne gofry. Zajęcia odbyły się z użyciem sprzętu agd pozyskanego z programu Laboratoria Przyszłości.
Gotowanie to doskonała okazja do nauki o tym, jak różne składniki wpływają na smak i konsystencję potrawy. Nie sposób wymienić ilu różnorodnych umiejętności uczniowie uczą się podczas takich zajęć. Przygotowanie gofrów wymaga precyzji i cierpliwości. Dzieci uczą się dokładnie odmierzać składniki i czekać na odpowiedni moment, aby potrawa się upiekła. Przy tym muszą kontrolować temperaturę i czas pieczenia. Zajęcia dają dzieciom przestrzeń do eksperymentowania z różnymi smakami i dodatkami. To rozbudza ich kreatywność i zachęca do próbowania nowych rzeczy. Gotowanie w grupie uczy współpracy, podziału obowiązków, co jest ważne zarówno w kuchni, jak i w życiu codziennym. Zajęcia oprócz rozwijania zainteresowań kulinarnych stanowią także świetną formą spędzania czasu wolnego.
Karolina Gałężewska
Galeria zdjęć
Pozostałe aktualności
-
Wybory przedstawicieli do Samorządu Uczniowskiego
-
Ślubowanie pierwszoklasistów Szkoły Podstawowej w Malanowie
-
TYDZIEŃ O PRZECIWDZIAŁANIU PRZEMOCY RÓWIEŚNICZEJ
-
Narodowy Dzień Sportu w naszej szkole
-
Złoto, podwójne srebro i brąz w biegach przełajowych
-
Przygoda na Dzikim Zachodzie
-
Spotkanie z policjantem
-
Uczniowie klas ósmych na pielgrzymce w Licheniu
-
Klasy siódme na warsztatach kulinarnych i w muzeum w Turku
-
Tydzień o przeciwdziałaniu przemocy rówieśniczej
-
Kurs e-learningowym pt „Bezpiecznie na wsi mamy – upadkom zapobiegamy”.
-
Integracyjny happening ekologiczny…
-
Audycja muzyczna „Muzyczne wspomnienie wakacji”
-
"Jesień bez infekcji"
-
Narodowe Czytanie 2025 – Poezja Jana Kochanowskiego